Poradnik

Projekt
 

Projekt kuchni powinien być wzorem wnętrza, która swym wyglądem zachęca do gotowania,
a określenie stylu i kolorystyki jest pierwszym etapem w procesie projektowania.
Piękna kuchnia to coś oczym marzą nie tylko amatorzy gotowania. To wnętrze w całym domu lub
mieszkaniu które powinno być ciekawie wykończone, dopasowane do gustu posiadacza,
ale było też ekonomiczne, komfortowe, funkcjonalne.

Jak powinna wyglądać kuchnia pamiętając że dla wielu osób jest to główne pomieszczenie
i jedno z najbardziej eksploatowanych pomieszczeń w domu.

Poszukiwania projektu kuchni warto rozpocząć na etapie budowy lub modernizacji domu
mając na uwadze odpowiednie rozmieszczenie instalacji
elektrycznej, wodociągowej, kanalizacyjnej oraz wentylacyjnej.

W projektowaniu można kierować się ceną, jakością materiałów, bądz łącząc te dwa kryteria.
Pamiętajmy kuchnia to najdroższe pomieszczenie w całym domu i czeka nas spory wydatek
nie zależnie na jakie rozwiązania i materiał się zdecydujemy.

Najważniejsze aby meble były ładne a przede wszystkim trwałe - dobrze wykonane 


Urządzamy kuchnie w sprzęt AGD - pod zabudowę lub wolnostojący
 

Aranżacja kuchni pod zabudowę będzie przedstawiała się jako funkcjonalna i praktyczna.
Wybierając AGD do takiej kuchni jest możliwość zakupu najnowszych rozwiązań w tym zakresie.
Tworząc całość zachwyca swoim designem idealnym dopasowaniem oraz jednolitym stylem,
między innymi dzięki frontom w kolorze szafek.
Wyposażając kuchnię w sprzęt AGD widoczne urządzenia tzn.:
piekarnik, mikrofala, ekspres do kawy - kupuj z jednej firmy od jednego producenta.
W całości wpływa to na lepszy spójny efekt wizualny - wygląda estetyczniej.
Sprzęty niewidoczne, te które całkowicie znajdują się w meblach mogą być od jednego lub rożnych producentów.
Walory estetyczne kuchni pod zabudowę przewyższają stylem AGD kuchnie wolnostojącą. 

Kuchnie ze sprzętem AGD wolnostojącym trudniej dopasować do różnych stylów i w efekcie
będzie biło od niej tradycją sprawdzając się w stylu (retro-rustikal),
zaletą wymiary sprzętu AGD są nieograniczone. Nawiązując do stylu, meble są proste, stylizowane na wiejskie,
ludowe wyposażenie. Kuchnia urzeka swoją prostotą i skromnością, tuta królują materiały naturalne:
drewno, cegła, kamień a dodatki z mosiądzu, żelaza, ceramiki i wikliny.
W tej kuchni ważna jest dbałość o każdy szczegół. Aranżacje podkreśla odpowiedni sprzęt AGD w dawnym stylu.
Kuchnia taka jest ciepła, przytulna, nawet urządzona niedawno sprawia wrażenie, jakby czas spędziło w niej wiele pokoleń.
Można ją wyposażyć według indywidualnego planu, uwzględniając swój gust, upodobania lub kolorystykę.
Trudniej utrzymać czystość przy braku zachowania jednolitej ciągłości estetycznej Zaletą jest cena.


Funkcjonalność:

Kuchnia jest centralnym punktem każdego gospodarstwa domowego.
Musi ona spełnić zadania wszystkich użytkowników.
Kuchnia jest jedynym z niewielu miejsc w naszym życiu w którym jesteśmy naprawdę twórczy. 
Dlatego praca w kuchni powinna być dla nas przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem.
Zadbajmy aby wszystko miało swoje miejsce i znajdowało się na odpowiednich wysokościach.
Nie zależnie od stylu, sprzęty w kuchni, czyli lodówkę, zlewozmywak,
a przede wszystkim płytę grzewczą, należy rozmieścić w tzw. trójkońcie roboczym
(to obszar największej aktywności w kuchni).
Dbając o wygodę i funktjonalność, należy zachować odpowiednie odległości pomiędzy tymi urządzeniami.
Ustawienie mebli w kształcie litery L , U lub G korzystnie skraca odległości pomiędzy poszczególnymi punktami. 

W kuchni najważniejsza jest wygoda, więc to jej trzeba podporządkować funkcjonalność.
Optymalnym rozwiązaniem jest podział na pięć stref:
zapasy - przechowywanie - zmywanie - przygotowanie - gotowanie/pieczenie 
 

                                                                           

Fronty / Kolor:

Podstawowe pytanie przy planowaniu, wyborze kuchni   -   jakie wybrać fronty kuchenne
Wybór odpowiedniego frontu i z jakiego materiału ma być wykonany ma niebagatelne znaczenie.
Rodzaj użytego tworzywa decyduje o charakterze mebli a w efekcie o stylu wnętrza.
Jakie wybrać kolory frontów aby wykreować harmonijny efekt który szybko się nie znudzi.
Wybierając kolor frontów działamy pod wpływem intuicji. Pewne barwy lubimy, inne nasz drażnią.
Kolorystyka frontu tworzy charakter wnętrza. Wprowadza nas w odpowiedni klimat.
Dodaje wigoru albo nas przygnębia. Symbolika kolorów jest głęboko zakodowana w naszej podświadomości.
Mocne barwy fascynują na początku,ale po pewnym czasie męczą.
Fronty kuchenne w jasnych spokojnych kolorach, 
to bezpieczne rozwiązanie w końcu meble
do kuchni kupuje się raz na kilkanaście lat.

Aby jednak nie wiało nudą, zawsze przyda się szczypta koloru, podkreślając w kuchni ważne akcenty. 

Z jakiego materiału wybrać front pamiętając o ich wadach i zaletach. 

  • Fronty drewniane 

Dopasowanie do każdego stylu - nowoczesnego, klasycznego lub vintage
Trwałość różnorodość wzorów i koloru.
Wada - wysoka cena co do innych materiałów jest miękki i łatwo o uszkodzenie jego powierzchni. 

 

  • Fronty MDF lakierowane 

Front Lakierowany cechuje większą odporność na temperaturę i wilgoć.
Lakier tworzy jednolitą kryjącą powłokę matową lub błyszczącą bez doklejania krawędzi,
występuje w całej palecie barw ICA.
W przypadku frontów z połyskiem, podatne na zarysowania i odpryski.

 

  • Fronty MDF foliowane

 Folia - fronty wykonane z tego materiału są dostępne w jednolitych barwach najczęściej z odwzorowanym
 rysunku drewna, występuje w połysku lub macie. W jednolitych kolorach przypominają fronty lakierowane.
 Mniej odporne na wysokie temperatury, wilgoć - mogą się odbarwiać.

  • Fronty laminowane z obrzeżem ABS

Jest tanim i łatwym rozwiązaniem, płyty występują w szerokiej gamie kolorystycznej,
mogą być 
gładkie, perliste,matowe lub o strukturze drewna.
Fronty są miękkie i podatne na zarysowania.

 

  • Fronty szklane w ramce ALU

Wbrew pozorom to bezpieczne i trwałe rozwiązanie. Rodzaje szkła
przezroczyste, matowe, dymne (antisol), kolorowe, lakierowane (Lacobel) i
Alu-glass jest to rodzaj szkła podklejonego specjalną kolorową folią aluminiową,
występuje również w ornamecie. Zaleta to łatwość czyszczenia, wspaniały efekt,
powiększa optycznie pomieszczenie. Polecam do małych kuchni. 

 
 

  • Blaty kuchenne:


    Blat kuchenny najbardziej użytkowa część mebli. Musi być dobrze wkomponowany
    w styl w jakim została urządzona nasza kuchnia.
    Blat pełni rolę stołu roboczego, na którym przygotowujemy wszystkie posiłki.
    Spełnia on nie tylko funkcje dekoracyjną ale i szereg innych. Pamiętając, że jego
    głównym celem ma być trwałość, funkcjonalność a także odporność na zarysowania,
    ścieranie, temperaturę i wilgotność.
    Na rynku istnieje kilka grup materiałów wykorzystywanych przy produkcji blatów.
    Są to: Laminaty, drewno, szkło, kamień, metal oraz różnego rodzaju konglomeraty i kompozyty.
    Najpopularniejsza i montowana w 80% kuchniach to płyta wiorowa pokryta laminatem.
    Występuje w wielu kolorach i fakturach imitacja kamieńia, drewna, metalu, betonu.
    Zaletą to długa trwałość odporność na wilgoć, środki chemiczne, łatwość utrzymania w czystości.
    Jednak ostrożność warto zachować, w trakcie przygotowywania pośiłków.
    Na laminacie nie wolno krojić, ani stawiać rozgrzanych naczyń, powieszchnie łatwo zarysować lub odbarwić,
    a to koniec estetycznego wyglądu.
    Blat powinien być jak najdłuższy, bo to zapewnia wygodę i praktyczność w całej kuchni.
    Trudno jest podjąć właściwą decyzję. Blat będzie dla nas doskonały, kiedy sami określimy priorytety jakie ma spełniać.
    Decydując sie na konkretny blat wybieramy pomiędzy różnymi właściwościami
    technicznymi i wizualnymi, ale także kierujemy się ceną.
    Warto więc przeanalizować ten temat z projektantem na etapie projektowania kuchni. 


    Szuflady / Carga:


    Szuflady w kuchni tzn. wysuwane wnętrza szafek - przewaga nad półkami.
    Po wysunięciu optymalny dostęp do zawartości szuflady.

    Wyposażone obecnie w pełny wysuw, system cichego delikatnego domykania.
    Pozwalające utrzymać porządek oraz lepsze zagospodarowanie

    przestrzeni, zwiększają wygodę i funkcjonalność. Sprawdzoną pomocą praktyczną w
    trudno dostępnych przestrzeniach szafek są także wysuwane kosze tzw. Cargo, kosze obrotowe,
    kosze kolumnowe i magic corner. Te systemy zapewniają nam komfortowy dostęp do naczyń i produktów spożywczych.
    Wiele artykułów do przygotowania posiłków powinno być rozmieszczone w szufladach tak,
    abyśmy mieli do nich szybki i łatwy dostęp, a niezbędne przedmioty ułożone tak aby zawsze znajdowały się pod ręką.  

     

    Co nad blatem?

    Miejsce nad blatem roboczym to newralgiczny punkt każdej kuchni. Jakim materiałem wykończyć to miejsce aby było odporne, 
    wytrzymałe, i dające się łatwo utrzymać w czystości. Najczęściej do wykończenia ścian nad blatem używana jest:
    ceramika, ale też można użyć: kamień, drewno, płyty oraz szkło.
    Ciekawym rozwiązaniem są płyty akrylowe,lakierowane lub laminowane z których są wykonywane fronty szafek.
    Zapewniają nam idealne zabezpieczenie ścian. Odporne na brud, tłuszcz, wilgoć, proste w utrzymaniu czystości.
    Dobrze dobrane kolorystycznie idealnie harmonizują się w całości z meblami kuchennymi.
    Coraz częściej używanym materiałem wykończeniowym jest szkło. Ten znany i sprawdzony materiał ma szerokie zastosowanie
    w kuchni na ściany, blaty i stoły.
    Najczęściej stosowane szkło to: przezroczyste, matowe, lakierowane (Lacobel) , laminowane.
    Można też wspomnieć o najnowszej technologi w tej dziedzinie tzn.
    bezpośredni nadruk na szkle tuszami światłoutwardzalnymi, wykonanymi drukarkami UV.
    Parę słów o szkle laminowanym - to dwie warstwy szkła między którymi wkładając tapetę lub grafikę tworzą efektowną
    aranżację kuchni. Na ścianie nabiera indywidualnego i niepowtarzalnego charakteru, dodając pomieszczeniu nowoczesności.
    Szkło dekoracyjne ma wiele zalet jak również i wad. Na szkle widać parę, tłuszcz, każdą kroplę wody. 
    Najbardziej brudzi się w okolicach zlewu i płyty grzewczej. Niewątpliwie zaletą szkła są efekty wyjątkowego klimatu,
    a odpowiednio dobrane motywy dają nam oazę spokoju. Doskonale nadają się do małej kuchni, dając efekt przestronności,
    lekkości znakomicie powiększają wnętrze. Szkło w kuchni nie jest nowością, lecz w kraju zdobywa coraz większą popularność,
    dlatego na ten rodzaj materiału decyduje się coraz więcej osób.
     

     

    Pielęgnacja / konserwacja mebli:

    Meble w kuchni to inwestycja na długie lata, aby cieszyć się pięknym czystym wyglądem warto o nią dobrze dbać.
    To miejsce pracy w którym co dziennie przygotowuje się posiłki co sprawia do powstawania zabrudzeń i plam.
    Trwałość frontu oraz blatu w dużej mierze będzie zależała od naszej prawidłowej eksploatacji i konserwacji.
    Dlatego ważną sprawą jest systematyczność, samodyscyplina w sprzątaniu i czyszczeniu. Każdy rodzaj frontu jest na
    tyle specyficzny że wymaga odmiennego obchodzenia się w czyszczeniu i pielęgnacji. Najczęściej do czyszczenia
    frontów wykorzystujemy miękką szmatkę oraz wodę z płynem do naczyń. Starajmy się eliminować wszystkie zabrudzenia
    gdy są jeszcze świeże. Wskazane jest dokładne wietrzenie kuchni, szczególnie podczas gotowania, a także korzystanie
    z kuchennego wyciągu. Powinniśmy również unikać i wystrzegać się wykonywania pewnych czynności:
    narażanie frontów na kontakt z wodą, wilgocią i parą wodną (w szczególności fronty z litego drewna, lub pokryte folią).
    Używania rozpuszczalników, mleczek, past czyszczących, ostrych szczotek, szmatek, gąbek.
    Szorstkie materiały mogą powodować, drobne zarysowania oraz zmatowienia powierzchni, które są nieodwracalne.
    Dla powierchni wewnętrznych szafek obowiązuje zasada nie korzystania ze środków szorujących,
    politur do mebli, past woskowych, acetonu, rozpuszczalników nitro.
    Pamiętajmy że gwarancja mebli obowiązuje pod warunkiem że są prawidłowo użytkowane według załączonej instrukcji.
    Tracimy ją w wyniku niewłaściwego użytkowania oraz czyszczenia.
    Regularna prawidłowa konserwacja mebli, będzie gwarantem długowieczności kuchni. 

     

    Gwarancja:
     

    Pomimo starań producentów, wykonawców zdarzają się drobne błędy popełnione w czasie procesu produkcyjnego lub montażu.
    Dlatego Firmy dopuszczają możliwość wykonywania zleceń reklamacyjnych.
    Firmy produkujące meble kuchenne średnio przyznają 24 miesięczną gwarancje.
    Przedstawie co nie podlega gwarancji gdy wady będą skutkiem niewłaściwego użytkowania mebli lub montażu,
    oraz wynikłe na wskutek negatywnych czynników zewnętrznych
    Są to:
    - długotrwały kontakt z wodą (zalanie)
    - zbyt wysoka temp. powyżej 30ºC
    - zbyt niska temp. poniżej 15ºC
    - bezpośredni kontakt z ogniem, lub rozgrzanym przedmiotem
    - nadmierne przeciążenie (szuflad, szafek wiszących)
    - uszkodzenie mechaniczne (uderzenia, otarcia)
    - brak konserwacji (trwałe zabrudzenia)
    - niewłaściwa konserwacja (używanie silnych środków chemicznych, past, ostrych szczotek, szmatek, gąbek, itp.)
    - niewłaściwy transport mebli, transportem klienta
    - nie podlegają - fronty drewno, okleina naturalna, ich usłojenia, różnice w strukturze, naturalne przebarwienia,
      rozbieżności kolorystyczne do prezentowanych wzorników 

    Doradzam przy zakupie postawić na wysoką jakość mebli kuchennych, 
    a poznamy ją dopiero po latach użytkowania gdy będzie funkjonowała i wyglądała niezmiennie.
    Ponadto powierzenie montażu mebli doświadczonym fachowcom, pozwala uniknąć wielu przykrych niespodzianek jakie mogą
    towarzyszyć próbom montażu wykonywanym samodzielnie. 
    Prawidłowy montaż w dużej mierze zależy od znajomości technologi wykonania 
    mebli oraz konkretnych rozwiązań technicznych. 
    Dokonywanie samodzielnych przeróbek czy modernizacji może prowadzić do trwałych uszkodzeń mebli,
    które nie są w takim przypadku objęte gwarancją.
    W razie wątpliwości co do sposobu użytkowania mebli można skontaktować się z naszą firmą.

    Co zastanawia:
    Głównym problemem kupujących nowy sprzęt AGD to ---- nie czytanie instrukcji obsługi.
    Do instrukcji najczęściej sięgamy wtedy gdy
    wszystko zawiedzie.
    Często czytamy tylko fragmenty tzn. Włącz  -  Wyłącz, podstawowe funkcje i narzekamy co nam sprzedano

    lub co kupiliśmy. Instrukcja tak naprawdę w dzisiejszych czasach daje nam wiele dodatkowych przydatnych informacji.
    Polskie prawo nakłada na producentów sprzętów AGD obowiązku dołączania do produktu
    (nie zależnie z skąd pochodzi) instrukcji obsługi,
    która powinna być w języku polskim.
    Przy nie dołączonej takiej instrukcji, produkt ten nie spełnia podstawowych wymagań bezpieczeństwa

    (co grozi niebezpieczeństwem).
    Dzięki zawartym informacją możemy zaoszczędzić sporo czasu i problemów z użytkowania nowego urządzenia

    Kupując sprzęt AGD warto poświęcić trochę czasu aby zapoznać się z zakupionym sprzętem.
    Często się mówi Polacy nie potrafią czytać instrukcji, ale czy producenci potrafią należycie je pisać?
    Życie ----- do którego każdy z nas powinien otrzymać instrukcję obsługi.

     


    Oświetlenie:


    Oświetlenie w kuchni odgrywa bardzo ważną rolę, decyduje nie tylko o nastroju wnętrza, ale także o funkcjonalności.
    Posiadamy oświetlenia: pod szafkowe, nad szafkowe i punktowe które mają za zadanie zapewnić nam odpowiednią ilość
    światła rozprowadzoną bezcieniową w obszarze pracy tzn. przygotowania posiłków lub sprzątania.
    Światło w kuchni jest ważnym elementem doświetlania blatów roboczych, zlewozmywaków, płyt grzewczych,
    kuchenek oraz stołów. Wpływają bezpośrednio na nasze bezpieczeństwo i funkcjonalność całego pomieszczenia.
    Przemyślane rozmieszczenie oświetlenia to gwarancja efektownego wyglądu wnętrza oraz dobrego samopoczucia.
    Najlepsza barwa światła dla kuchni to ciepła, wprowadza w nastrój Relaxu i uspakaja.
      

     
    Kolor ścian:

    Ważnym tematem a często pomijanym i niedocenianym jest kolor ścian
    w pomieszczeniu kuchennym.
    Dobrze dobrany kolor powiększa i rozjaśnia wnętrze, poprawia nastrój i samopoczucie.

    Przed malowaniem pamiętaj:

    - nie ulegaj chwilowej modzie
    - kolory stonowane uspakajają
    - kontrastowe pobudzają

    - naturalny kolor jest bardziej bezpieczny
    - zachowaj w kolorystyce odpowiednie proporcje
    - kolorem możesz poprawić metraż i wyeksponować meble 
    Hitem ostatnich sezonów w kuchniach stylowych jest farba tablicowa, po której można pisać kredą.

     

    Najczęstsze błędy w planowaniu kuchni:

    Zaplanuj kuchnię tak, aby wyjątkowy wygląd i jakość był wart swojej ceny. Każdy centymetr kuchni musi być 
    wzięty pod uwagę i zweryfikowany przed zakupem. 

    Nie powinno być tu miejsca na popełnienie błędu, a jednak:

    -  Problem z trendami (projektowanie pod kątem sezonowych wzorów i kolorów) 
    -  Projektowana zbyt mała powierzchnia blatu
    -  Niewystarczające ilości gniazdek nad blatem roboczym
    -  Niewłaściwe oświetlenie
    -  Niejednolita kolorystyka sprzętu AGD
    -  Nadmierna oszczędność  kosztem / jakości 

     


    Przez lata każdy Polak był specjalistą od wszystkiego i nadal mamy takie nawyki.

    Czasem nasze zaangażowanie jest korzystne, ale czasami warto posłuchać dobrych rad specjalistów.
    Nasze oszczędności na współpracy ze specjalistami, mogą nas naprawdę dużo kosztować.